Onderzoek naar nieuwe reumatherapie

26 januari 2015

De Universiteit Utrecht gaat een onderzoek leiden naar een nieuwe therapie tegen reuma, die de ziekte al in een beginstadium kan aanpakken. Het Reumafonds stelt een subsidie ter beschikking om deze behandeling klaar te maken voor eerste proeven bij patiënten. Het onderzoek is een samenwerking tussen de Universiteit Utrecht, Universiteit van Newcastle en de Radboud Universiteit.

Bij reuma reageert het afweersysteem onnodig op stoffen uit het kraakbeen van een gewricht, wat leidt tot ontstekingen. Een natuurlijk mechanisme, waarbij zogenaamde dendritische cellen een rol spelen, beschermt ons normaal gesproken tegen deze reactie. “Bij reuma is dit systeem ontregeld en zijn deze dendritische cellen overactief”, zegt Willem van Eden, hoogleraar Veterinaire immunologie aan de Universiteit Utrecht. “Dit leidt tot ontstekingen.”
 

Behandeling

Onderzoekers van de Universiteit van Newscastle zijn er al in geslaagd dendritische cellen uit het bloed van reumapatiënten te halen en deze te behandelen met stoffen uit gewrichtsvloeistof van het ontstoken gewricht. De dendritische cellen werden vervolgens teruggegeven aan de patiënt. Het idee is dat de cellen dan minder actief zijn en de ontstekingen bij de patiënt afnemen. De behandeling heeft laten zien soms effect te hebben en veilig te zijn.
 

Reuma vroeg aanpakken

Omdat er bij deze methode vloeistof genomen moet worden uit de gezwollen gewrichten, is deze methode alleen geschikt voor patiënten met ernstige reuma. Patiënten waarbij reuma zich nog in een vroeg stadium bevindt, ontbreekt een gezwollen gewricht. Onderzoekers van de faculteit Diergeneeskunde bij de Universiteit Utrecht hebben echter een eiwit ontdekt dat ook geschikt is om de dendritische cellen mee te behandelen. Daardoor is het afnemen van gewrichtsvloeistof niet nodig en wordt de therapie ook geschikt voor patiënten met een beginstadia van reuma.
 
“De kans dat op een definitief herstel van de ziekte is dan veel groter”, zegt Van Eden “Ook kan de therapie bij ver gevorderde reuma wellicht minder goed werken en mogelijk ook slechts tijdelijk. In het nieuwe Reumafondsproject gaan we de voorbereidende experimenten doen om deze revolutionaire therapie klaar te maken voor eerste proeven bij patiënten.”

Life Sciences

Dit onderzoek sluit nauw aan bij het strategische onderzoeksthema Life Sciences van de Universiteit Utrecht, onder het subthema Public Health. Dit bundelt het onderzoek naar infectieziekten en het immuunsysteem, hart- en vaatziekten, voeding en gezondheid en translational neurosciences. De focus ligt op infecties en immuniteit en de belangrijke rol van de eigen microflora voor de gezondheid van mens en dier.


Bron: Universiteit Utrecht 

Terug