Bewegingswetenschapper doet onderzoek naar knie-artrose

7 april 2015

Wie de komende tijd op straat mensen ietwat waggelend ziet lopen, hoeft niet direct aan drankmisbruik te denken. Het zou goed een deelnemer kunnen zijn aan een groot onderzoek dat de Eindhovense bewegingswetenschapper en Fontys-docent Tim Gerbrands sinds 2013 doet naar ​knie-​artrose. Een reumatische kwaal waar bijna 600.000 Nederlanders mee kampen.Na anderhalf jaar testen in het ‘looplaboratorium’ in het Fontysgebouw aan de dr. Th. Fliednerstraat in Eindhoven gaan nu zestig atrose-patiënten de straat op om uit te zoeken of een ander loopje het verloop van de ziekte kan vertragen.

Extreem waggelen

Gerbrands analyseerde in het eerste deel van zijn onderzoek het wandelgedrag van zevendertig gezonde mensen zonder artrose, en dertig mensen met knieartrose . Het bleek dat de meeste mensen, zonder daarbij stil te staan, hun knieën bij elke stap ongelijk belasten. Extreem waggelen of lopen met de voet naar binnen, zoals iemand met x-benen doet, bleek grote winst op te leveren. De druk op de knie daalde tot maximaal 63 procent.

Maar dat was in het lab, waar mensen niet worden nagekeken of uitgelachen vanwege een raar loopje. „Het moet in een winkelcentrum ook kunnen”, zegt Gerbrands. En dat is precies wat er gaat gebeuren in het tweede deel van zijn onderzoek met de zestig artrose-patiënten.

Bron: Eindhovens Dagblad 
 

Terug