3D-geprinte inlegzolen

30 april 2015

Gepersonaliseerde 3d-geprinte flexibele inlegzolen verbeteren zorgIn samenwerking met TNO ontwikkelde Mathijs de Schipper van de TU Delft voor zijn afstudeerproject gepersonaliseerde 3D-geprinte inlegzolen die aan elke individu kunnen worden aangepast. Deze lichtgewicht inlegzolen van 44 gram per binnenzool zijn flexibel en dun en passen in elke schoen.

De structuur van de inlegzolen kan worden afgestemd in dikte en vorm op strategische plaatsen om zo harde en zachte gebieden in de zool te creëren. Professionals in de gezondheidszorg gebruiken de aangepaste inlegzolen om voetpijn te voorkomen en voetgerelateerde problemen te behandelen. 3D-printen wordt gebruikt om een flexibele en passende structuur te vormen.

TNO ontwikkelt het high-speed additive manufacturing platform PrintValley om gepersonaliseerde massa te realiseren. Met de PrintValley-machine kunnen de inlegzolen tien keer sneller worden afgedrukt dan met standaard additieve productietechnieken.

Dit concept maakt gebruik van de vrijheid van vorm en complexiteit van 3D-printen om inlegzolen verder aan te passen en om een ​​betere pasvorm bij elke gebruiker aan te maken. Aangepaste inlegzolen tonen de mogelijkheden van 3D- printen als een massaproductietechniek voor volledig op maat gemaakte producten. Het gebruik van intelligente structuren zal de functionaliteit van inlegzolen verbeteren en high-speed additive manufacturing maakt deze technologie beschikbaar voor iedereen.

Bron: TNO

Terug