​Philips werkt mee aan nieuwe techniek tegen amputatie diabetische voet

26 mei 2015

Aderen in beeld van diabetische voet
Diabetische voeten zijn wereldwijd een groot probleem. Philips Healthcare in Best werkt met diabetesexpert en radioloog Jim Reekers van het Academisch Medisch Centrum aan een nieuwe techniek die het aantal amputaties van diabetische voeten moet terugdringen.

Donderdag kondigen Philips en Reekers, tijdens het internationale congres rond diabetische voeten in Den Haag, een nieuwe samenwerking aan die deze techniek verder moet verfijnen. De samenwerking begint deze zomer. In 2017 worden conclusies verwacht.

Met de nieuwe techniek kan beter en dieper in de (haar)vaten van de voet worden gekeken, waardoor het gehele 'vaatbed' beter in beeld kan worden gebracht. "Deze methode leidt tot veel nieuwe informatie", licht een Philips-zegsman toe. "Bijvoorbeeld of de doorbloeding van de voet, tot in de fijnste haarvaten, herstelt. Voorheen kon pas maanden na behandeling worden gezien of die was aangeslagen, doordat een voetwond al dan was hersteld. Als we direct weten dat een behandeling niet aanslaat, dan kunnen meteen alternatieven worden onderzocht. Dat kan complicaties die nu optreden, doordat tijd wordt verloren, voorkomen, en uiteindelijk ook amputaties."

De Internationale Diabetes Federatie schat dat wereldwijd 387 miljoen mensen kampen met diabetes. Naar schatting zou dat aantal in twintig jaar bijna verdubbelen.

Bron: Algemeen Dagblad

Terug