Minder gewrichtsschade door reumatoïde artritis

27 mei 2015


Wetenschappers in de Verenigde Staten hebben een nieuwe methode ontdekt waarmee de schade aan gewrichten door reumatoide artritis (RA) mogelijk verder beperkt kan worden. De huidige behandeling van ontstekingen kan niet altijd voorkomen dat er schade ontstaat. De nieuwe methode pakt direct de cellen aan die kraakbeen en bot kunnen aantasten. 

Het voorkomen van gewrichtsschade is een belangrijk doel bij de bestrijding van reumatoide artritis (RA). Toch lukt het bij naar schatting 40% van de patienten met RA niet. De wetenschappers denken dat dit komt doordat bepaalde cellen, synoviocyten geheten, blijven vrijkomen in het gewricht. 

Goede cellen veranderen in slechte cellen 

Synoviocyten komen normaal gesproken voor in het synovium. Dit is een slijmvlieslaagje in het gewricht. De synoviocyten zorgen voor smering van het gewricht en voor herstel van schade. Bij RA kunnen deze goede cellen veranderen in slechte cellen. Als de synoviocyten door de ontstekingen bij RA vrijkomen in het gewricht, beginnen ze zich in het kraakbeen te nestelen. Ze laten daar enzymen los die het kraakbeen en het bot eronder kunnen aantasten. 

Molecuul 'inschakelen' vermindert gewrichtsschade 

De wetenschappers hebben nu een manier gevonden om een bepaald molecuul in de synoviocyten 'in te schakelen'. In het laboratorium bleek dat er hierdoor minder schade aan kraakbeen en bot ontstaat. Naar verwachting zal ook de pijn bij RA-patienten kunnen afnemen. De onderzoekers denken dat een toekomstig medicijn mogelijk in combinatie met bestaande medicijnen gegeven kan worden. Op die manier kan de behandeling van RA verbeteren en gewrichtsschade worden verminderd, zonder dat het immuunsysteem nog verder wordt onderdrukt. 

Het Reumafonds heeft uitgebreide voorlichting over reumatoide artritis. 

Bron: Reumafonds

Terug