Intercollegiaal regionaal overleg Noord-Holland Noord

3 november 2014

Woensdag 22 oktober was een intercollegiaal regionaal overleg van de afdeling Noord-Holland Noord met 25 collega (register)podologen en podoposturaal therapeuten.Het thema van deze bijeenkomst was:
'Vroege herkenning en diagnose van Artrose en Reumatoïde Artritis'.


Voor deze avond was Patiënt Partners uitgenodigd. Patiënt Partners zetten zich in voor een vroege herkenning en diagnose van reumatoïde artritis. Patiënt Partners zijn patiënten met reumatoïde artritis die een opleiding gevolgd hebben in het gewrichtsonderzoek bij RA. Zij worden als patiënt-docent ingezet bij het reumaonderwijs aan o.a. geneeskundestudenten bij zes universiteiten in Nederland (UMCG, EMC, AMC, VUMC, LUMC en UMC St Radboud).
Naast alles wat podologen en podoposturaaltherapeuten al weten over artrose en RA was het heel waardevol om van hen te horen wat RA  betekent in het dagelijks leven en hoe essentieel het is om de ziekte vroegtijdig te herkennen. Dat zij een belangrijke rol hierin spelen werd wel duidelijk.

Paul Fahner (registerpodoloog, echografist MSU voet en enkel en triagist in de Bergman kliniek in Naarden) heeft een interactieve lezing gegeven over  het belang van echografisch onderzoek bij artrose. Met echografie kunnen heel vroege symptomen van artrose zichtbaar gemaakt worden. Tevens is echografisch onderzoek  in staat ontsteking en vroege erosie aan te tonen. Met echografie kunnen ook de omliggende weke delen worden beoordeeld op secundaire schade, zoals synovïtis, cystevorming, bursitis en peesschade. Juist die vroege herkenning is belangrijk en niet altijd te zien op een gewone röntgenfoto.
Het was een zinvolle avond die door Stichting Loop met 2 punten werd geaccrediteerd.

Terug